- kiszona kapusta - 30 dag
- ziemniaki - 6 sztuk
- marchew - 1 sztuka
- por
- filet z dorsza 3 sztuki
- sok z 1/2 cytryny
- przyprawa do ryb
- bulion warzywny
- sól,pieprz koperek ,natka
- 1 łyżka oleju
środa, 13 lutego 2013
Dorsz pieczony na ziemniakach i kapuście
Dziś ŚRODA POPIELCOWA w naszej rodzinie post. Na dzisiejszy obiad przygotowałam postne danie , rybę na ziemniakach i kapuście:)
Kapustę,
jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, kawałek pora siekamy w
półplasterki i dodajemy do kapusty.
Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut uważając aby się nie rozpadły. Dodajemy do
kapusty, posypujemy natką i koperkiem i całość przekładam do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.
Pieczemy dość długo co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu
Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.Gdy
kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy
rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis Lenko. Taki dwa w jednym- zapisuję sobie, zrobię w następny piątek, bo na ten już zaplanowałam co innego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!