środa, 13 lutego 2013

Dorsz pieczony na ziemniakach i kapuście

Dziś ŚRODA POPIELCOWA  w naszej rodzinie post. Na dzisiejszy obiad przygotowałam postne danie , rybę na ziemniakach i kapuście:)




  • kiszona kapusta - 30 dag
  • ziemniaki - 6 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • por
  • filet z dorsza 3 sztuki
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawa do ryb
  • bulion warzywny
  • sól,pieprz koperek ,natka
  • 1 łyżka oleju


Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, kawałek pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty. Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut  uważając aby się nie rozpadły. Dodajemy do kapusty, posypujemy natką i koperkiem i całość przekładam do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy dość długo co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu  Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.Gdy kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis Lenko. Taki dwa w jednym- zapisuję sobie, zrobię w następny piątek, bo na ten już zaplanowałam co innego.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń