Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 1 czerwona papryka
- pół paczki fety
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- bazylia i zioła prowansalskie
- pieprz świeżo zmielony
- gałka muszkatołowa
Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.
Uformować je w kulę owinąć folią i wstawić do lodówki na około pół godziny
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. W międzyczasie przygotować farsz.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,
aż puści sok.
Cebule i czosnek posiekać w kostkę
i zrumienić na patelni z odrobiną oliwy.
Po chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,
bazylię, świeżo zmielony pieprz , gałkę muszkatołową. i paprykę pokrojona w paski
Całość dusić przez około 5 m
Wszystko zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,
Na upieczony spód wyłożyć farsz,
powkładać pokrojoną w kostkę fetę
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Farszu nie solić, feta jest wystarczająco słona.
SMACZNEGO!!!
Ummm moje smaki;) super
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
OdpowiedzUsuńdziś wypróbowałam =) pychotka
OdpowiedzUsuńNie mogło być inaczej:):):)
Usuń