- 1kg schabu bez kości
- 0,5kg kapusty kiszonej lub 1 słoiczek kapusty zasmażanej
- 2 cebule
- śmietana słodka 30% 200ml
- mąka
- tymianek świeży lub suszony(ze świeżym jest bardziej aromatyczny)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- olej
Umyty schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i
nacieramy solą, pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i
smażymy na patelni z odrobiną oleju do rumianego koloru. Z jednej i drugiej
strony. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich
smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał
by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5
minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy kilkoma warstwami mięso i
kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela
angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie jak nie mamy świeżego to posypać suszonym.
Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem ja utłukłam w moździerzu i oblewamy słodką śmietanką Schab w kapuście musi się piec około godziny w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyśmienicie smakuje z kluskami śląskimi
czy ma sie piec pod przykryciem? -MGS
OdpowiedzUsuńTak Gonia pod przykryciem!:)
Usuń