Przepis na ta zupę znalazłam na blogu który bardzo lubię i często z niego korzystam http://margarytka.blogspot.com/2011/02/ pozmieniałam trochę po swojemu i wyszła bardzo dobra zupa
- mięso drobiowe ( 2 podudzia z kurczaka)
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praske
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 kg kiszonych ogorków
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki suchego ryżu
- śmietana
- koperek
- łyżka masła
Do garnka wlać ok. 2 l wody, włożyć mięso i zagotować. Odszumować pora
pokroić w piórka wrzucić do garnka razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku, zielem
angielskim, liściem laurowym i pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce
jarzynowej (na grubszych oczkach) i wrzucić do garnka, gotować ok 10
minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i razem z ryżem również dodać do gotującej się zupy.
Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić ogórki i smażyć ok 3 -5 minut. Gdy ziemniaki będą
miękkie dodać przesmażone ogórki. Gotować ok 5 minut, doprawić pieprzem i miodem .Mięso wyjąc oddzielić od kości . pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy
Pod koniec dodać koperek i śmietanę SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz