niedziela, 3 lutego 2013

Zupa ogórkowa z ryżem i miodem

Przepis na ta zupę znalazłam na blogu który bardzo  lubię i często z niego korzystam  http://margarytka.blogspot.com/2011/02/ pozmieniałam trochę po swojemu i wyszła bardzo dobra zupa





  • mięso drobiowe ( 2 podudzia z kurczaka)
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praske
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 kg kiszonych ogorków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  •  1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki suchego ryżu 
  • śmietana
  • koperek 
  • łyżka masła
WYKONANIE:

 Do garnka wlać ok. 2 l wody, włożyć mięso  i zagotować. Odszumować pora  pokroić w piórka wrzucić do garnka razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na grubszych oczkach) i wrzucić do garnka, gotować ok 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i razem z ryżem  również dodać do gotującej się zupy.
Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić ogórki i smażyć ok 3 -5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażone ogórki. Gotować ok 5 minut, doprawić pieprzem i miodem .Mięso wyjąc oddzielić od kości . pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy
Pod koniec  dodać koperek i śmietanę   SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz