- 500 g mięsa z indyka
- 250 g makaronu lasagne
- 5 ząbków czosnku
- szczypta ostrej papryczki
- 1 czerwona papryka ok. 400 g
- 5 g suszonego majeranku
- sól
- mielony biały pieprz
- 1 jajko
- 150 g sera Mozzarella tarty
- 100g sera goudy tarty
- olej słonecznikowy do smażenia
- 1 cebula
- 250 ml Tomatery (sos pomidorowy)
Jak zrobić
Makaron
Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je
al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy,
płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i
przekładamy do naczynia z zimną wodą. Makaron odsączamy na ściereczce,
przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy
pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą
górę również nakładamy pergamin.
Farsz : Z czerwonej
papryki wyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na
oleju słonecznikowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy,
mieszamy, dodajemy niewielką ilość majeranku. Przesmażoną paprykę
przekładamy do miseczki. ząbki czosnku przeciskamy przez praskę Cebulę kroimy w
drobną kostkę.
Na tę samą patelnię nalewamy olej smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy
500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą
szczyptę majeranku i ½ świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze
części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól Mięso z patelni
przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem
z jajkiem i tomaterą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką,
jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania
dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną
paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane
mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
Sos beszamelowy:
- mleko - 500ml
- mąka pszenna - 2 kopiaste łyżki
- masło - 50g
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy
część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie
wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 30 minut
Nam ostatnio wyszło odwrotnie, z cannelloni powstała lazania, bo rurki makaronowe rozpadły się na płaty:P ale nie ważne jaki kształt ma makaron danie i tak jest pyszne :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie rurki maja taka tendencje do rozpadania się i marszczenia i dla tego zrobiłam z makaronu lazanii.Wyszło bardzo fajnie i smacznie:)
UsuńCzy mogłabym zamówić na poniedziałek 11 marca? :)
OdpowiedzUsuńZamówienie przyjęte:)
OdpowiedzUsuń