Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ciepłe przeciskamy przez praskę. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Z ciasta formujemy wałeczki i dzielimy je na równe części z których formujemy kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Wrzucamy kluski
do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną
na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i
odcedzamy.
SMACZNEGO!!!
Klasyczne i pyszne;)
OdpowiedzUsuńPyszne to prawda tylko trochę zachodu z nimi i robię je rzadko! Szybciej ugotować ziemniaki,makaron lub ryż!
Usuńuwielbiam, szczególnie na słodko ;d
OdpowiedzUsuń