Składniki
- ziemniaki 70 dag
- groch łuskany żółty 70 dag
- kapusta kiszona 70 dag
- boczek wędzony 15dag
- sól
- liść laurowy 2 szt
- pieprz w ziarkach
- jałowiec i ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
Groch
moczymy na noc i następnie rano gotujemy w tej samej wodzie (w
połówkach możemy gotować bez moczenia). Dodajemy łyżeczkę soli pod
koniec gotowania.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, ale żeby nie były całkowicie rozgotowane. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych, kilku ziaren pieprzu, jałowca, ziela angielskiego, startej gałki. Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odlewamy wodę z kapusty. Na ile możemy usuwamy liście i ziarenka przypraw. Wszystko razem miksujemy na gładkie puree Przed podaniem można polać stopionym boczkiem SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz