sobota, 16 lutego 2013

Puree



Składniki
  • ziemniaki 70 dag
  • groch łuskany żółty 70 dag
  • kapusta kiszona 70 dag
  • boczek wędzony 15dag
  • sól
  •  liść laurowy 2 szt
  • pieprz w ziarkach
  • jałowiec i ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa

Groch moczymy na noc i następnie rano gotujemy w tej samej wodzie (w połówkach możemy gotować bez moczenia). Dodajemy łyżeczkę soli pod koniec gotowania.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, ale żeby nie były całkowicie rozgotowane. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę
Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych, kilku ziaren pieprzu, jałowca, ziela angielskiego, startej gałki. Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odlewamy wodę z kapusty. Na ile możemy usuwamy liście i ziarenka przypraw. Wszystko razem miksujemy na gładkie puree Przed podaniem można polać stopionym boczkiem SMACZNEGO!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz