Ten chlebek jest pysznym wytrawnym wypiekiem. Pod czas pieczenia pachnie pięknie :)
Ja wprowadziłam kilka zmian w przepisie i wyszedł super aromatyczny chlebek sami spróbujcie robiąc go ! Polecam a nie pożałujecie:)
Źródło
Składniki:
Ciasto
- 540 gr mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 50 gr masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 plaska łyżeczka soli
- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 6 dużych ząbków czosnku
- suszone pomidory 2 łyżki
- 1/2 szklanki tartego żołtego sera
- 50 g stopionego masła
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko, jajka i stopione, zimne masło. Zagniatamy elastyczne ciasto po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posypujemy pietruszką, suszonymi pomidorami i serem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy serem Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz