czwartek, 14 lutego 2013

Walentynkowe serca


Myślę, że te drożdżówki znajdą niejednego miłośnika - nie tylko w Walentynki :) Ja zrobiłam z makiem  i konfiturą z czarnej porzeczki :)





Z racji iż kolor czerwony dominuje w Walentynki u mnie wpis będzie na czerwono:)


składniki na zaczyn:

  • 15g świeżych drożdży
  • 40g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do ruszenia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  •  szczypta soli
  • 100g jogurtu greckiego
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • zaczyn
Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać  masło(zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i jogurt. i wymieszać  Dodać zaczyn i jajko. Zagnieść , ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.Lub do podwojenia objętości.

nadzienie

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Ciasto podzielić na 10 części .
Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. ja zrobiłam 5 szt z makiem a 5 szt z konfiturą.





 Zwinąć razem z nadzieniem w rulonik. Następnie rulonik złożyć na pół  i ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce.
 Przykryć  i pozostawić w cieple na 30 minut do napuszenia Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Wystudzić na kuchennej kratce SMACZNEGO!


3 komentarze: