niedziela, 19 maja 2013

Francuskie rurki z bitą śmietaną

 

 

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną to moja propozycja do dzisiejszej popołudniowej kawki:)




 

                                          SMACZNEGO!!!!!!


 

 

Składniki:

 

  •  Płat ciasta francuskiego
  •  2 żółtka
  •  1 łyżka mleka
  •  1łyżka cukru pudru 
  •  szklanka śmietany 30%
  •  1 opakowanie cukru waniliowego









Sposób przygotowania:

 

Ciasto francuskie  odłożyć  na 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie rozwinąć na stolnicy Radełkiem wyciąć 8 pasków szerokości 2 cm.Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C.
Foremki na rurki opłukać zimną wodą. Żółtka rozmącić z mlekiem. Dłuższy bok każdego paska posmarować rozmąconym żółtkiem.
Zaczynając od cieńszego końca foremek tak nawijać paski ciasta, żeby brzeg posmarowany żółtkiem przykrywał na szerokości 0,5 cm brzeg nie posmarowany. Brzegi ścisnąć. Rurki posmarować resztą żółtka. Rurki piec 15 minut na złoty kolor.  Ja mam foremki teflonowe to nie ma potrzeby ich natłuszczać, Po upieczeniu sciagać rurki po 15 minutach, bardzo ładnie schodzą!  Śmietanę mocno ubić z cukrem waniliowym dodając 1 łyżkę cukru pudru . Śmietanę nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wypełnić rurki.









5 komentarzy:

  1. GENIALNY pomysł, chętnie wykonam!

    zapraszam na kulinarne rozdanie i na indyka w pomarańczach!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny szybki przepis,na pewno mniej roboty jak przy babeczkach-wyglądają pysznie-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak mniej roboty zdecydowanie!A pyszne to prawda! Znikły migiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym mogła zjeść ich chyba tonę! i bym nie miała ich dość! :)

    OdpowiedzUsuń