Pierwszy raz robiłam tego rodzaju zupę. Mój mąż stwierdził że to bardziej smakuje jak deser:)
Mi przypominała zarówno w smaku
jak i w konsystencji papki dla niemowląt,dokładnie takie jakimi zajada się mój BRUNO :). Jeżeli ktoś lubi takie połączenie słodkawych marchewek z cytryną i ostrością
imbiru to polecam spróbować bo jest to bardzo ciekawy smak:)
Składniki:
- 8 dużych marchewek
- 1 por
- ½ litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1mała cebulka
- ½ cytryny
- 1 czubata łyżka świeżo startego imbiru
- sól
- śmietana lub jogurt
- zielone do dekoracji
SMACZNEGO!
Wykonanie:
Marchewki płuczemy, obieramy i kroimy
w plastry, cebulkę drobno kroimy. Pora myjemy i siekamy. Wyciskamy sok
z cytryny i odstawiamy na bok. W dużym rondlu roztapiamy masło. Dodajemy cebule, marchewki i por, mają się dusić na średnim ogniu około 10
minut. Co jakiś czas mieszamy. W tym czasie ścieramy imbir. Do warzyw
dolewamy bulion i gotujemy około 20 minut, pod koniec dosypując imbir
i sok z cytryny. Kiedy marchewki zmiękną, zdejmujemy zupę
z gazu i miksujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy jeszcze imbirem i solą,
można też dolać przegotowanej wody jeśli uznamy, że zupa jest zbyt
gęsta. Serwując dekorujemy łyżką jogurtu lub śmietany i dodatkiem zielonego.U mnie jest listek melisy ale może być np listek roszponki:)
zapraszam do konkursu zupowego i akcji na durszlaku. szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, intensywny kolor:)
OdpowiedzUsuń