Składniki:
1 cytryna
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek - oddzielnie białka i żółtka
100 g miękkiego masła lub margaryny
Lukier cytrynowy:
0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, łyżka jogurtu naturalnego.Wszystko dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i ugotować w całości (ok 1 godzinę w gotującej się wodzie). Następnie przekręcić przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać w masę. Ciasto wlać do formy - u mnie o średnicy 19 cm ( wysmarowana wcześniej masłem i posypaną mąką).
Piec w temperaturze 180oC około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym i obłożyć paskami cytryny w cukrze
Smacznego!
Źródło
lubie cytrynowe smaki i na pewno by mi smakowała ;)
OdpowiedzUsuńJa również lubię cytrynowe smaki. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńInteresujące ciasto, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń