środa, 1 maja 2013

Babka na bazie gotowanej cytryny












Składniki:


1 cytryna
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek - oddzielnie białka i żółtka
100 g miękkiego masła lub margaryny


 Lukier cytrynowy:

 

 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, łyżka jogurtu naturalnego.Wszystko dokładnie wymieszać.


Wykonanie:


Cytrynę wyszorować i ugotować w całości (ok 1 godzinę w gotującej się wodzie). Następnie przekręcić  przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać w masę. Ciasto wlać do formy - u mnie  o średnicy 19 cm ( wysmarowana wcześniej masłem i posypaną mąką).
Piec w temperaturze 180oC około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym i obłożyć paskami cytryny w cukrze 
Smacznego!

Źródło 

3 komentarze:

  1. lubie cytrynowe smaki i na pewno by mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię cytrynowe smaki. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujące ciasto, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń