Kruche ciasto na babeczki, krok po kroku o tym, jak przygotować i jak upiec znalazłam Tutaj Zastosowałam się do wszystkich rad i wyszły super
Składniki na 20 babeczek
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Schłodzone masło kroimy na kawałki i kładziemy na przesianą mąkę.Masło siekamy szerokim nożem tak, aby w połączeniu z mąką utworzyło konsystencję kaszy. Teraz dodajemy cukier puder oraz dwa żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Nie ugniatamy zbyt długo, ponieważ masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk, a ciasto kleić. Czynności mieszania i zagniatania składników można również przeprowadzić przy pomocy robota kuchennego.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym masłem.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które lekko rozpłaszczamy dłońmi - formując prostokąt. Ciasto przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej. W ten sposób - podczas wałkowania - ciasto kruche nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka. Zapobiega to również podsypywaniu ciasta mąką, której zbyt duża ilość może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta.
Ciasto kruche wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Zdejmujemy folię z wierzchu i zaczynamy nawijać ciasto na wałek. Usuwamy folię ze spodu. Nawinięte na wałek ciasto przenosimy na ułożone blisko siebie foremki, nakładamy je, a następnie delikatnie przyciskamy wałkiem tak, aby z łatwością można było usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek.
Do każdej, wyłożonej folią aluminiową foremki nakładamy suchy groch, ryż lub kaszę. Takie "pieczenie na ślepo" sprawi, że krucha babeczka zachowa odpowiedni kształt i jej boki nie spłyną na dno. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika. W razie potrzeby kontrolujemy stan upieczenia, wyciągając jedną foremkę z piekarnika i odchylając kawałek folii aluminiowej. Jeżeli ciasto jest na tyle stabilne, że nie istnieje już ryzyko opadnięcia brzegów, możemy zdjąć folię z kaszą i dopiec babeczki na złoty kolor. W sumie czas pieczenia będzie wynosić 10-12 minut.
Kiedy kruche spody na babeczki upieką się, pozostawiamy je w foremkach do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy, obracając foremki do góry nogami. Wykonując tę czynność należy uważać, ponieważ spody są bardzo kruche i mogą się pokruszyć. Dekoracja i wypełnienie według uznania! Ja wypełniłam bita śmietaną, owocami,migdałami i kulkami z marcepanu:)
o prosze :) u mnie prawie dokładnie to samo :)
OdpowiedzUsuńPiękne widziałam:)
OdpowiedzUsuńPiękne i uwielbiam babeczki,ale nie mam cierpliwości ich piec-zapraszam się na degustację-pozdrawiam majowo:)
OdpowiedzUsuńOj tak! to prawda trzeba się troszeczkę uzbroić w cierpliwość przy nich ale jaka uczta dla podniebienia!:) Zapraszam na wirtualną degustację:)
Usuńbabeczki - mniam :) i jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com