Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną to moja propozycja do dzisiejszej popołudniowej kawki:)
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie odłożyć na 15 minut w temperaturze pokojowej, a następnie rozwinąć na stolnicy
Radełkiem wyciąć 8 pasków szerokości 2 cm.Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C.
Foremki na rurki opłukać zimną wodą. Żółtka rozmącić z mlekiem. Dłuższy bok każdego paska posmarować rozmąconym żółtkiem.
Zaczynając od cieńszego końca foremek tak nawijać paski ciasta, żeby brzeg posmarowany żółtkiem przykrywał na szerokości 0,5 cm brzeg nie posmarowany. Brzegi ścisnąć. Rurki posmarować resztą żółtka. Rurki piec 15 minut na złoty kolor. Ja mam foremki teflonowe to nie ma potrzeby ich natłuszczać, Po upieczeniu sciagać rurki po 15 minutach, bardzo ładnie schodzą! Śmietanę mocno ubić z cukrem waniliowym dodając 1 łyżkę cukru pudru . Śmietanę nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wypełnić rurki.
Foremki na rurki opłukać zimną wodą. Żółtka rozmącić z mlekiem. Dłuższy bok każdego paska posmarować rozmąconym żółtkiem.
Zaczynając od cieńszego końca foremek tak nawijać paski ciasta, żeby brzeg posmarowany żółtkiem przykrywał na szerokości 0,5 cm brzeg nie posmarowany. Brzegi ścisnąć. Rurki posmarować resztą żółtka. Rurki piec 15 minut na złoty kolor. Ja mam foremki teflonowe to nie ma potrzeby ich natłuszczać, Po upieczeniu sciagać rurki po 15 minutach, bardzo ładnie schodzą! Śmietanę mocno ubić z cukrem waniliowym dodając 1 łyżkę cukru pudru . Śmietanę nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wypełnić rurki.
GENIALNY pomysł, chętnie wykonam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie i na indyka w pomarańczach!
www.cookplease.blogspot.com
Bardzo fajny szybki przepis,na pewno mniej roboty jak przy babeczkach-wyglądają pysznie-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńO tak mniej roboty zdecydowanie!A pyszne to prawda! Znikły migiem!
OdpowiedzUsuńja bym mogła zjeść ich chyba tonę! i bym nie miała ich dość! :)
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuń