czwartek, 23 maja 2013

Tarta ze szpinakiem, łososiem i ricottą

 

 









składniki na spód

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 50 ml zimnego mleka

składniki na nadzienie

  • 250 g szpinaku  
  • 100-120 g serka  ricotta
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • ok. 50 g tartego żółtego sera 
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 350 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • masło



Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstaw je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż nim posmarowana formę do tarty o wymiarach 30 cm nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180stopni) na 30 minut

 Na upieczony kruchy spód wyłóż podduszony na maśle szpinak, serek ricotta i plasterki wędzonego łososia. Posyp startym żółtym serem, a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietankową. Piecz 30 minut.                                                      




3 komentarze:

  1. oj bardzo za mną chodzi tarta! Dziś nawet googlowałam za przepisami na spód.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę taką zrobić, bo takie połączenia bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń