składniki na spód
- 250 g mąki
-
125 g masła
-
szczypta soli
-
1 żółtko
-
50 ml zimnego mleka
składniki na nadzienie
-
250 g szpinaku
-
100-120 g serka ricotta
-
150 g wędzonego łososia w plastrach
-
ok. 50 g tartego żółtego sera
-
2 jajka
-
2 żółtka
-
350 ml śmietanki 30%
-
sól, pieprz
-
masło
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstaw je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż nim posmarowana formę do tarty o wymiarach 30 cm nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180stopni) na 30 minut
Na upieczony kruchy spód wyłóż podduszony na maśle szpinak,
serek ricotta i plasterki wędzonego łososia. Posyp startym żółtym serem,
a następnie zalej całość masą jajeczno-śmietankową. Piecz 30 minut.
oj bardzo za mną chodzi tarta! Dziś nawet googlowałam za przepisami na spód.
OdpowiedzUsuńmuszę taką zrobić, bo takie połączenia bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńPolecam jest wyśmienita:)
Usuń