środa, 1 maja 2013

Słodka tarta bananowa














nowa forma do tarty 28 cm.(Nagroda w konkursie Kasi:) )





 Składniki:

  • ciasto francuskie (okrągły płat)
  • 4 banany
  • 250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka masy kajmakowej kokosowej (ok. 400 g)
  • sok z cytryny 
  • słodkie gwiazdki do posypania





Wykonanie:


Ciasto francuskie przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.Na złoty kolor.
 Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w średnim rondlu. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, następnie pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny banany i przykrywamy ubitą śmietaną.Posypać gwiazdkami.  Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

 inspiracja

2 komentarze: