Na słodki blog Małej Cukierenki jestem bez mała zapatrzona! mogłabym tam siedzieć bez końca! Tak się gapiłam i gapiłam i wygapiłam takie oto przepyszne babeczki ! Moja rodzina jest nimi zachwycona:) Polecam!
Babeczki ( 12 szt)
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru (można użyć jasnego brązowego cukru)
- 2 jajka
- 100g masła
- 230g naturalnego jogurtu
- 2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
-
180-200g umytych, obranych truskawek
Kruszonka:
- 2,5 łyżki zimnego masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki jasnego brązowego cukru
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić?
Kruszonka:
Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i wymieszać.Babeczki:
Masło roztopić i ostudzić.Truskawki drobno pokroić.Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.W drugiej misce wymieszać jogurt,
jajka, aromat i masło. Dodać cukier i mąkę, wymieszać łyżką (ciasto
wychodzi gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie,
wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na
muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko dociskając ją do ciasta.Piec w 190 stopniach przez 30 minut (funkcja góra -dół)
SMACZNEGO!!!!!
wyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńJej, te babeczki z kruszonkową czapką wyglądają przepięknie! Szkoda, że nie mogę porwać jednej:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.