wtorek, 14 maja 2013

Babeczki z truskawkami i migdałową kruszonką


Na słodki  blog Małej Cukierenki  jestem bez mała zapatrzona! mogłabym tam siedzieć bez końca! Tak się gapiłam i gapiłam i wygapiłam takie oto przepyszne babeczki ! Moja rodzina jest nimi zachwycona:) Polecam!

 

 







Babeczki ( 12 szt)

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru (można użyć jasnego brązowego cukru)
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 230g naturalnego jogurtu
  • 2/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 180-200g umytych, obranych truskawek 

     

    Kruszonka:

     

  • 2,5 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

 Jak zrobić?

 

 

Kruszonka:

Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i wymieszać.

 

Babeczki:

  Masło roztopić i ostudzić.Truskawki drobno pokroić.Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka, aromat i masło.  Dodać cukier i mąkę,  wymieszać łyżką (ciasto wychodzi gęste).  Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie,  wymieszać.

 Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko dociskając ją do ciasta.Piec w 190 stopniach przez 30 minut (funkcja góra -dół)


 



                                                                 SMACZNEGO!!!!!

2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, te babeczki z kruszonkową czapką wyglądają przepięknie! Szkoda, że nie mogę porwać jednej:)

    Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń