Może nie jest do końca oryginalny Węgierski , ale bardzo pyszny!:) Trochę z nim zachodu jednak uczta dla podniebienia wyśmienita Polecam!:)
Składniki nadzienia:
- 1 kg mięsa gulaszowego pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki mąki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- kilka łyżek oleju
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- pieprz, sól
Mięso obtoczyć w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso.
W garnku zagotować bulion (w 4 szklankach wody rozpuścić 2 kostki warzywne).
Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. Paprykę pokroić w paski. Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, kukurydzę (odsączyć z zalewy) przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz i sól do smaku
Placki ziemniaczane
4 średnie placki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- łyżka majeranku
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajka i mąkę.
Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w moździerzu majerankiem. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.
Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz , nałożyć gulasz i złożyć jak omlet :)
SMACZNEGO!!!!
Witam Ciebie bardzo serdecznie-pozdrawiam i podziwiam dobrą kuchnię.Masz talent i zdolne ręce do gotowania.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny.Jola
OdpowiedzUsuń