Biszkoptowe ciasteczka wyszły super! Są mięciutkie a co najważniejsze bez chemii !Zrobienie ich zajmuje chwilkę! Po co więc kupować takie gotowe ze spulchniaczami! Z podanych składników mi wyszło 35 biszkoptów. Przechowuj w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku, biszkopty chłoną wilgoć.
Do ich przygotowania bardzo pomocna byłaby taka oto mata Wyszły by równe kółeczka! Ja pomogłam sobie rysując kółka na papierze do pieczenia!
Składniki
- 4 jajka ekologiczne
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
Jak zrobić?
Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek . Z białek ubić lekką piankę. Dodać cukier i ubijać, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do piany dodawać po jednym żółtku miksując na średnich obrotach. Do powstałej masy wrzucić mąkę z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszac łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką ciasteczka w odległości ok 2-3 cm od siebie. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut aż ciasteczka będą lekko złote.
inspiracja
Cudowny pomysł! Po co kupować sztuczne biszkopty jak można zrobić swoje własne:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! wiemy co dajemy naszym pociechom! Sami możemy tez się nimi delektować!
Usuńładne wyszły i śliczny pluszak w tyle:)
OdpowiedzUsuńDiękuje:)
UsuńCo prawda mój Bruno już wyrósł z biszkoptów,ale fajny przepis.Ja sama czasami używam biszkoptów w mojej kuchni i je kupuję.Skorzystam z przepisu,bo nie jest pracochłonny-a ta mata fajna sprawa nie tylko do biszkoptów-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTak mata super! Warto by było taką mieć w swojej kuchni!
Usuńa jak je przechowywać ?
OdpowiedzUsuńw słoiku lub w puszce. Można tak jak przy piernikach włożyć na noc skórkę z jabłuszka
OdpowiedzUsuńa moje wyszły twarde jak skała ... :( ktoś wie dlaczego ? czy zmiekkna jeszcze ?
OdpowiedzUsuńhmmmm nie mam zielonego pojęcia! Jedyne co mi przychodzi do głowy to wina mąki! Jakiej mąki użyłaś?chodzi mi o TYP
Usuńbiszkopciki wyszly rewelacyjne ;-)
OdpowiedzUsuń