czwartek, 23 maja 2013

Domowe biszkopciki dla Bruna

Biszkoptowe ciasteczka  wyszły super! Są mięciutkie a co najważniejsze bez chemii !Zrobienie ich zajmuje chwilkę! Po co więc kupować takie gotowe ze spulchniaczami!  Z podanych składników mi wyszło 35  biszkoptów.  Przechowuj w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku, biszkopty chłoną wilgoć.

Do ich przygotowania bardzo pomocna byłaby taka oto  mata Wyszły by równe kółeczka! Ja pomogłam sobie rysując kółka na papierze do pieczenia!













Składniki

 

  • 4 jajka ekologiczne
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Jak zrobić?

 

Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Oddzielić białka od żółtek . Z białek ubić lekką piankę. Dodać cukier i ubijać, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Do piany dodawać po jednym żółtku miksując na średnich obrotach. Do powstałej masy wrzucić mąkę z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszac łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką ciasteczka w odległości ok 2-3 cm od siebie. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut aż ciasteczka będą lekko złote.












inspiracja






11 komentarzy:

  1. Cudowny pomysł! Po co kupować sztuczne biszkopty jak można zrobić swoje własne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! wiemy co dajemy naszym pociechom! Sami możemy tez się nimi delektować!

      Usuń
  2. ładne wyszły i śliczny pluszak w tyle:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda mój Bruno już wyrósł z biszkoptów,ale fajny przepis.Ja sama czasami używam biszkoptów w mojej kuchni i je kupuję.Skorzystam z przepisu,bo nie jest pracochłonny-a ta mata fajna sprawa nie tylko do biszkoptów-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mata super! Warto by było taką mieć w swojej kuchni!

      Usuń
  4. w słoiku lub w puszce. Można tak jak przy piernikach włożyć na noc skórkę z jabłuszka

    OdpowiedzUsuń
  5. a moje wyszły twarde jak skała ... :( ktoś wie dlaczego ? czy zmiekkna jeszcze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmmm nie mam zielonego pojęcia! Jedyne co mi przychodzi do głowy to wina mąki! Jakiej mąki użyłaś?chodzi mi o TYP

      Usuń
  6. biszkopciki wyszly rewelacyjne ;-)

    OdpowiedzUsuń