Wszystkim Mamom wszystkiego co słodkie!!!
Do przygotowania będzie nam potrzebny cienki biszkopt, krem budyniowy , około kilograma truskawek. Perełki i listki melisy do przystrojenia!
Biszkopt:
- 3 jajka
- 0.5 szklanki cukier
- 0.5 szklanki mąka pszenna
- 1 łyżki mąka ziemniaczana
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Bialka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier a
następnie żółtka. Wszystko miksujemy na puszystą masę. Na koniec dodajmy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i
delikatnie mieszamy łyżką Ciasto przekładamy do tortownicy (26cm) i pieczemy 20-25
minut w temp 180 stopniach
Krem budyniowy
- Kostka masła ( 200 g)
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem . W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i mąkę. Tak przygotowany budyń z mąką wlewamy na gotującego się mleko i energicznie mieszamy trzepaczką na gładka masę. Odstawiamy do ostygnięcia co jakiś czas mieszając by nie powstał kożuch. Po ostygnięciu stopniowo dodajemy miekkie masło i miksujemy na wysokich obrotach, aż krem stanie się lekki i puszysty.
Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt ,wciskamy truskawki , dekorujemy i odstawiamy do lodówki!
Możemy też takie ciasto wzbogacić galaretka truskawkową i bitą smietaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz