niedziela, 26 maja 2013

Dzień Mamy




                Wszystkim Mamom wszystkiego co słodkie!!!









Do przygotowania będzie nam potrzebny cienki biszkopt, krem budyniowy , około kilograma truskawek. Perełki i listki melisy do przystrojenia!



 Biszkopt:


  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki cukier
  • 0.5 szklanki mąka pszenna
  • 1 łyżki mąka ziemniaczana
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
     

     

Bialka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier  a następnie żółtka. Wszystko miksujemy na puszystą masę. Na koniec dodajmy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką  Ciasto przekładamy do tortownicy (26cm) i pieczemy 20-25 minut w temp 180 stopniach 


Krem budyniowy 

 

  • Kostka masła ( 200 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego


    1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem . W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i mąkę. Tak przygotowany budyń z mąką wlewamy na gotującego się mleko i energicznie mieszamy  trzepaczką  na gładka masę. Odstawiamy do ostygnięcia co jakiś czas mieszając by nie powstał kożuch.  Po ostygnięciu stopniowo dodajemy miekkie masło i miksujemy na wysokich obrotach, aż krem stanie się lekki i puszysty.

    Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt ,wciskamy truskawki , dekorujemy i odstawiamy do lodówki!

Możemy też takie ciasto wzbogacić galaretka  truskawkową i bitą smietaną







                                                            Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz