piątek, 24 maja 2013

Pierożki ze szpinakiem i mięsem






Połączenie mięsa i szpinaku rewelacja i jeszcze te skwareczki z boczku z cebulka mniam!!!

















Składniki:



Ciasto: http://migusia.blogspot.com/2013/03/ruskie-pierogi.html

Farsz:

  • 50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  •  30 dag mielonego gotowanego mięsa ( Ugotowałam karkówkę w przyprawach)
  • 1cebula
  • 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
  • sól,pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • mielona papryka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  •   2 łyżki bułki tartej
  • 2 plastry dobrego boczku  na skwareczki do okraszenia

Farsz przygotować dzień wcześniej ma on lepszy smak ( składniki się "przegryzą" )
Szpinak wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić do czasu rozmrożenia. i odparowania Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, dodać mięso jajko  czosnek i przyprawy. Tak przygotowane mięso wymieszać ze szpinakiem i dodać bułkę tartą .

8 komentarzy:

  1. Ale cudne,chyba zrobię,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mniam!
    chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci wyszły, chętnie bym się dołączyła do posiłku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie znajde przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem ciekawa przepisu, w piątek jadłam w górskim schronisku i strasznie mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń