Sezon truskawkowy czas zacząć!:)
Zapraszam na pyszne maślane ciasto z truskawkami:) Świetnie smakuje jeszcze ciepłe polecam!:)
Składniki:
- 500g umytych, obranych truskawek
- 200g miękkiego masła min 82%
- 160g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 4 jajka
- ½ łyżeczki aromatu śmietankowego
- 200g mąki pszennej tortowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 garście migdałów w słupkach
Jak zrobić:
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło ucierać dodając cukier, cukier waniliowy, sól na puszystą białą masę. Dodać aromat i wymieszać.
Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach , aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) . Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut.
inspiracja
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń