Wypróbowałam dwa nowe przepisy na śledzie Przepisy znalezione w sieci. Zobaczymy czy nam przypadną do gustu:)
śledzie pomidorowe z dodatkiem miodu
Składniki:
-
5 filetów z matijasa
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy Specialite z suszonymi pomidorami
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 1/4 oleju rzepakowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 większe listki laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 2 szklanki mleka do namoczenia śledzi
Jak zrobić?
Śledzie moczyć ok. 30 min.(czas moczenia zależy od słoności śledzi) w mleku.Następnie opłukać i pokroić na kawałeczki ok 2 cm.
Wymieszać z przygotowanym sosem pomidorowo-miodowym i przełożyć do słoika.Wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin. Śledzie dzięki dodatkowi gorczycy możemy przechowywać w lodówce 2 tygodnie pod warunkiem ze się tyle uchowają :)
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Składniki:
- około 6 płatów z matijasa
- 3 szt. cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- łyżka ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- olej rzepakowy (tyle ,żeby przykryć śledzie)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprz cytrynowy firmy Prymat
Jak zrobić?
Śledzie moczyć ok. 30 min.(czas moczenia zależy od słoności śledzi) w mleku.Następnie opłukać,osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałeczki ok 2 cm. Przełożyć do miseczki dodać listki laurowe,ziarna jałowca i ziela angielskiego.Czosnek obrać i drobno posiekaćWlać wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny,Wsypać majeranek i pieprz cytrynowy.Wszystko dokładnie wymieszać .Cebulę drobno pokroić.W słoiku układac śledzie warstwami i przekładać cebulką.Na koniec przysypać cebulką i zalać olejem.Wstawic do lodówki najlepsze są po tygodniu:)
śledzi z majerankiem to ja nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńNo ja też nie ! To jest pierwszy raz! Trzeba jeszcze poczekać bo ponoć najlepsze po tygodniu ! Zobaczymy:)
OdpowiedzUsuń