piątek, 13 grudnia 2013

Pomidorowe i majerankowe śledzie



 Wypróbowałam dwa nowe przepisy na śledzie Przepisy znalezione w sieci. Zobaczymy czy nam przypadną do gustu:) 




 

śledzie pomidorowe z dodatkiem miodu

 

Składniki:

  • 5 filetów z matijasa
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Specialite z suszonymi pomidorami
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 oleju rzepakowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 większe listki laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 szklanki  mleka do namoczenia śledzi

 

 

Jak zrobić?



Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć do jej zeszklenia Dodać miód i cukier, a kiedy miód i cukier się roztopią dodać koncentrat, obrany i pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Smażyć 15 minut.Na koniec dodać gorczycę. Odstawić do ostudzenia.
 Śledzie moczyć ok. 30 min.(czas moczenia zależy od słoności śledzi) w mleku.Następnie opłukać i pokroić na kawałeczki ok 2 cm.
Wymieszać z przygotowanym sosem pomidorowo-miodowym i przełożyć do słoika.Wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin. Śledzie dzięki dodatkowi gorczycy możemy przechowywać w lodówce 2 tygodnie pod warunkiem ze się tyle uchowają :)



 Śledzie z czosnkiem i majerankiem



Składniki:

  • około 6 płatów  z matijasa
  • 3 szt. cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • łyżka ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • olej rzepakowy  (tyle ,żeby przykryć śledzie)
  •  1/2 łyżeczki czarnego pieprz cytrynowy firmy Prymat

 

 Jak zrobić?

 Śledzie moczyć ok. 30 min.(czas moczenia zależy od słoności śledzi) w mleku.Następnie opłukać,osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałeczki ok 2 cm.  Przełożyć do miseczki dodać listki laurowe,ziarna jałowca i ziela angielskiego.Czosnek obrać i drobno posiekać
Wlać wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny,Wsypać majeranek i pieprz cytrynowy.Wszystko dokładnie wymieszać .Cebulę drobno pokroić.W słoiku układac śledzie warstwami i przekładać cebulką.Na koniec przysypać cebulką i zalać olejem.Wstawic do lodówki najlepsze są po tygodniu:)




2 komentarze:

  1. śledzi z majerankiem to ja nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja też nie ! To jest pierwszy raz! Trzeba jeszcze poczekać bo ponoć najlepsze po tygodniu ! Zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń