Bardzo smaczny makowiec. . Zawsze go piekę na Boże Narodzenie - to już tradycja. Bardzo polecam!
Składniki na 3 makowce:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 kopiastych łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu lub wódki
- 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
Prace zaczynamy od zrobienia rozczynu:
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem( 1łyżka). Zalać
letnim mlekiem( 1/4 szklanki) Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Dodać mąkę,(3 łyżki) wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Tak przygotowany rozczyn zmieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec
rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego
naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).Masa makowa:
- 500 g suchego maku mielonego
- 500ml mleka 3/2%
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g migdałów, posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Mak zalać wrzącym mlekiem i zostawić do napęcznienia na ok 12 godzin najlepiej na noc. Odsączyć z
nadmiaru mleka jeśli takowy będzie Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które
pozostały z ciasta.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, Dobrze jest to zrobić za pomocą wagi.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokątny
placek o grubości około 3 mm, Zrobić to dokładnie gładko i w miarę równo! Ta dokładność po części uchroni nasze makowce przed pęknięciem. (Mój jeden pękł ten ostatni co to się nie przyłożyłam do niego). Na prostokąty nałożyć masę makową, zostawiając około 2
cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce wcisnąć do środka Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do
pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu
pomiędzy ciastem a papierem Tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce tej z wyposażenia piekarnika w odstępach. Odstępy są bardzo ważne ! Ich brak może spowodować że boki makowców będą niedopieczone!
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego
brązowego koloru,który będzie widoczny przez papier Wyjąć,
rozciąć papier od góry, przestudzić.
Makowiec super się mrozi. Można go tak jak ja przygotować już!:)
Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia
wykładamy makowiec w temperaturze pokojowej na około 2 godziny
przed podaniem. Lukrujemy, polewamy czekolada lub po prostu pudrujemy po całkowitym rozmrożeniu
.
Jaki duży! Ale piękny :) Makowiec we święta u mnie musi być :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
pyszny makowiec:)
OdpowiedzUsuń