środa, 4 grudnia 2013

Makowiec



Bardzo smaczny makowiec. . Zawsze go piekę na Boże Narodzenie - to już tradycja. Bardzo polecam!






 

 

Składniki na 3 makowce:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek 
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub wódki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią


Prace zaczynamy od zrobienia rozczynu:
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem( 1łyżka). Zalać letnim mlekiem( 1/4 szklanki) Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Dodać mąkę,(3 łyżki) wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Tak przygotowany rozczyn zmieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).








 

 

Masa makowa:


  • 500 g suchego maku mielonego
  • 500ml mleka 3/2%
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Mak zalać wrzącym mlekiem i zostawić do napęcznienia na ok 12 godzin najlepiej na noc. Odsączyć z nadmiaru mleka jeśli takowy będzie Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, Dobrze jest to zrobić za pomocą wagi.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokątny placek o grubości około 3 mm, Zrobić to dokładnie gładko i w miarę równo! Ta dokładność po części uchroni nasze makowce przed pęknięciem. (Mój jeden pękł ten ostatni co to się nie przyłożyłam do niego). Na prostokąty nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce wcisnąć do środka Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem  Tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce tej z wyposażenia piekarnika w odstępach. Odstępy są bardzo ważne ! Ich brak może spowodować że boki makowców będą niedopieczone!

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru,który będzie widoczny przez papier Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

 Makowiec super się mrozi. Można go tak jak ja przygotować już!:)  Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec  w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy, polewamy czekolada lub po prostu pudrujemy po całkowitym rozmrożeniu 

 






.

































2 komentarze:

  1. Jaki duży! Ale piękny :) Makowiec we święta u mnie musi być :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń