Kruche ciasteczka pachnące migdałami i cynamonem
Składniki:
- 250 g maki ( pół na pół pszennej i krupczatki )
- 100 g migdałów mielonych
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- proszek do pieczenia tak na czubek łyżeczki
- 16 g cukru waniliowego
- 150 g masła
- 3 żółtka
- białko do posmarowania ciasteczek
- brązowy cukier do posypania
Jak zrobić?
Wszystkie sypkie składniki posiekać razem z zimnym masłem dodać żółtka i zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę Rozwałkować i wykrawać foremkami. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarować każde białkiem i posypać brązowym cukrem Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.
muszą być pyszne:) też dzisiaj robiłam migdałowe:)
OdpowiedzUsuń