piątek, 13 grudnia 2013

Migdałowe ciasteczka




Kruche ciasteczka pachnące migdałami i cynamonem





 

 

Składniki:

 

  • 250 g maki ( pół na pół pszennej i krupczatki )
  • 100 g migdałów  mielonych
  • 80 g cukru pudru 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  •   proszek do pieczenia tak na czubek łyżeczki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • białko do posmarowania ciasteczek
  • brązowy cukier do posypania





Jak zrobić?



Wszystkie sypkie składniki posiekać razem z zimnym masłem dodać żółtka i zagnieść, zawinąć  w folię i odłożyć do lodówki na godzinę  Rozwałkować  i wykrawać foremkami. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarować każde białkiem i posypać brązowym cukrem  Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.











1 komentarz: