Pyszny makowiec polecam:)
Składniki na ciasto
- 1 kostka margaryny Kasia
- 500 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 50 g drożdży
- 2 jajka 3 żółtka
- cukier waniliowy 16g
- 3 łyżki gęstej śmietany 18% temp pokojowa
masa makowa:
- 350 g maku mielonego
- 300 g cukru
- 1 jajko 1 żółtko
- 30 g drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej 1 mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki bułki tartej
- aromat migdałowy cukier waniliowy
- 100 g rodzynek 3 łyżki pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50g płatków migdałowych
Jak zrobić?
Ciasto
Drożdże mieszamy z śmietaną. Przesianą mąkę siekamy z margaryną i
dodajemy resztę składników. Zarabiamy ciasto o konsystencji jak na
pierogi odstawiamy na 50 min. w ciepłe miejsce
Masa makowa
Mak przygotować tak jak jest opisane na jego opakowaniu
Do maku dodać wszystkie składniki po kolei, drożdże zetrzeć na drobnych
oczkach tarki. Dokładnie mieszamy.
Dzięki dodaniu drożdży masa makowa rośnie na równi z ciastem i nie robią
się dziury między ciastem a makiem. Podzielić masę i ciasto na dwie części. Każde ciasto rozwałkować na
grubość 1 cm. Nałożyć masę, zostawiając 2 cm odstępu od zewnętrznych
brzegów, dzięki temu masa nie wypłynie bokami. Zwijamy makowce jak
rolade.
Rolady zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do keksówek.( 32x8) Piec w 190stopniach 30 minut (termoobieg)
Inspiracja
tutaj
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń