niedziela, 8 grudnia 2013

Makowiec krucho drożdżowy



Pyszny makowiec polecam:)






Składniki na ciasto

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka 3 żółtka
  • cukier waniliowy 16g
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% temp pokojowa

 

masa makowa:

  • 350 g maku mielonego
  • 300 g cukru
  • 1 jajko 1 żółtko
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej 1 mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki bułki tartej
  • aromat migdałowy cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek 3 łyżki pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g płatków migdałowych

 

Jak zrobić?

 Ciasto

  Drożdże mieszamy z śmietaną. Przesianą mąkę siekamy z margaryną i dodajemy resztę składników. Zarabiamy ciasto o konsystencji jak na pierogi odstawiamy na 50 min. w ciepłe miejsce 

Masa makowa


 Mak przygotować tak jak jest opisane na jego opakowaniu Do maku dodać wszystkie składniki po kolei, drożdże zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dokładnie mieszamy. Dzięki dodaniu drożdży masa makowa rośnie na równi z ciastem i nie robią się dziury między ciastem a makiem. Podzielić masę i ciasto na dwie części. Każde ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Nałożyć masę, zostawiając 2 cm odstępu od zewnętrznych brzegów, dzięki temu masa nie wypłynie bokami. Zwijamy makowce jak rolade. Rolady zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do keksówek.( 32x8) Piec w 190stopniach 30 minut (termoobieg)


Inspiracja
tutaj




1 komentarz: