sobota, 15 lutego 2014

Szarlotka Tatrzańska



Przepis na szarlotkę pochodzi z bloga Chilli Bite Szarlotka wyszła bardzo smaczna! Na końcu przepisu była taka ważna uwaga cytuje: "Bardzo ważne – do tej szarlotki musisz użyć jabłek szara reneta. W zasadzie każdy inny rodzaj jabłek zamieni się w trakcie pieczenia w pulpę. Szara reneta właśnie gwarantuje te niesamowite doznania smakowe, za którymi się długo tęskni." Ja  miałam jabłka tupu Cortland i nie zmieniły się w pulpę :) Teraz zrobiłam zgodnie z przepisem lecz następnym razem dodam do ciasta więcej cukru bo jak dla nas to wyszło za mało słodkie!:











 Składniki:
Ciasto:
  • 500g mąki krupczatki
  • 250g margaryny (lub masła) ( ja dałam masło)
  • 90g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
  • 3 kg jabłek odmiany szara reneta ( ja dałam 2 kg Cortlandów)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

"Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna/masło, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem,  a potem krótko zagnieć ciasto z podanych składników. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22x30 cm  ponad połową ciasta (ok. 2/3) i wstawić razem z formą  do lodówki na ok godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są większe). Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki wszystkie jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, z pomocą męskiej ręki pokrój jabłka nożem – ale muszą być naprawdę cienkie plasterki. Do miski, w której są jabłka dodaj puder i cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, ale nie połam plasterków. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie wyrównaj. Na to zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem."




3 komentarze: