czwartek, 13 lutego 2014

Pizza z bakłażanem i szpinakiem









Składniki na ciasto;

  • 35dag mąki
  • 7g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • ciepła woda 250ml
 
Dodatki;

  1. 1/2 bakłażana obranego ze skórki i pokrojonego w cienkie plasterki
  2. 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  3. 1 pomidor pokrojony w plasterki
  4. kilka plasterków szynki pokrojonej w mniejsze kawałki
  5. Ser pleśniowy Błękitny lazur rozkruszyć to zaostrzy smak
  6. dwie łyżeczki przyprawy do pizzy
  7. dwie garści świeżego szpinaku beby .(BEBY to takie malutkie listki szpinaku paczkowane można dostać w Biedronce lub Tesco)
  8.  kawałek białej części pora pokrojonego w talarki
  9. 200g tartej mozzarelli
Wszystkie składniki układać w/g punktów  Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 st





















6 komentarzy:

  1. Witam Lenko. Pizza wygląda bardzo zachęcająco. Przepis na ciasto mam swój wypróbowany, ale ten wierzch Lenko jest bardzo ciekawy. Tylko przepisu brak, myślę, że to chwilowy brak, bo chętnie bym w sobotę skorzystała.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna pizza, podobają mi się te kolorki i połączenie składników :) wiosna na talerzu, coś pięknego i dla oka i dla podniebienia :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń