środa, 12 lutego 2014

Skrzydełka na ryżu









Składniki:



  • 6 skrzydełek z kurczaka lekko przyprawione (przyprawą do kurczaka)
  • 3 woreczki suchego ryżu
  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w talarki
  • kawałek białej części pora pokrojonego w talarki
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki groszku  z puszki
  • ćwiartka czerwonej papryki bez skórki
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • Zalewa:
  • 3 szkl. wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki papryki
  • pól łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 6 łyżek łagodnego keczupu  









  •  
       





    Przyprawione wcześniej skrzydełka przyprawa do kurczaka podsmażyć na sklarowanym maśle.
    Pora cebule i marchewkę  lekko poddusić na maśle .Składniki zalewy zagotować.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać suchy ryż z woreczków, na to ułożyć podduszone warzywa a na wierzch skrzydełka.Dodać paprykę pokrojona w kawałeczki i zielony groszek.Wszystko zalać gorąca zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 minut w 180 stopniach


     





1 komentarz: