- 6 skrzydełek z kurczaka lekko przyprawione (przyprawą do kurczaka)
- 3 woreczki suchego ryżu
- 2 duże czerwone cebule pokrojone w talarki
- kawałek białej części pora pokrojonego w talarki
- 1 marchewka
- 4 łyżki groszku z puszki
- ćwiartka czerwonej papryki bez skórki
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- Zalewa:
- 3 szkl. wody
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki papryki
- pól łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki cukru
- 6 łyżek łagodnego keczupu
-
Przyprawione wcześniej skrzydełka przyprawa do kurczaka podsmażyć na sklarowanym maśle.Pora cebule i marchewkę lekko poddusić na maśle .Składniki zalewy zagotować.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać suchy ryż z woreczków, na to ułożyć podduszone warzywa a na wierzch skrzydełka.Dodać paprykę pokrojona w kawałeczki i zielony groszek.Wszystko zalać gorąca zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 minut w 180 stopniach
środa, 12 lutego 2014
Skrzydełka na ryżu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszne:)
OdpowiedzUsuń