niedziela, 20 października 2013

Pieczone jabłka w kruchej skrupce







                          Pyszne jabłuszka to kolejna jesienna słodycz:)








 

 

 

 

 

składniki:

80 g margaryny Kasia
200g mąki
40g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka 1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
5 sztuk całych migdałów
5 jabłek

 

 

Jak zrobić?

Z mąki,cukru pudru,kasi,żółtek i esencji waniliowej wyrabiamy elastyczne ciasto Z ciasta formujemy kulę lekko spłaszczamy.zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.Jabłka myjemy i wydrążamy gniazda nasienne.Miód lekko podgrzewamy i dodajemy mielone migdały i cynamon.Masę miodowo-migdałową nakładamy do wydrążonych otworów w jabłkach i na wierzch masy dodajemy do każdego jabłka jednego migdałka Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm.Wycinamy koła i obklejamy jabłka z reszty ciasta wycinamy gwiazdki i przykrywamy otwory.  Pieczemy 40 minut w 180 stopniach ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem






1 komentarz: