wtorek, 8 października 2013

Kokardki z pomidorowym pesto






                                   Danie dla miłośników kuchni włoskiej


Pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI
Pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI

Pesto z bazylią i pomidorami


Pesto z bazylią i pomidoram

  


 

Składniki:

  • opakowanie makaronu kokardki 
  • 4 pomidory 
  • 2 opakowania pesto z pomidorami i bazylią Kotanyi
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół małego słoiczka czarnych oliwek
  • świeże listki bazylii
  • ser parmezan tarty
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek


Sposób przygotowania :

Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paski solimy, pieprzymy i obsmażamy na rumiano, na oliwie z oliwek.
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. W osobnym naczyniu gotujemy 100 ml wody, do wody dolewamy 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek,  wrzucamy zawartość przyprawy kotanyi.(2 szt) Dodajemy pokrojone świeże pomidory oraz  pokrojone w plasterki oliwki  Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem i mięskiem. Doprawiamy świeżymi listami bazylii. 
 Na wierzch posypujemy tartym, żółtym serem.




                                                                SMACZNEGO!








  • oli1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu zostawić 50 ml wody, w której gotował się makaron. 2.Mieszankę przypraw KOTÁNYI połączyć ze 100 ml wody (połowa z tego to woda, w której gotował się makaron) oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek, całość krótko zagotować. 3. Sos wymieszać z makaronem. - See more at: http://pl.kotanyi.com/pl/asortyment/rodzaje-produktow/product-detail-pl/product-category/pesto/#sthash.0bf18DLP.dpuf

6 komentarzy:

  1. czuje tu zapach tego makaronu ! niebo w gebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pomidorowe pesto! Pyszny, szybki makaron ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jakie to musi być smaczne-muszę kiedyś wypróbować.
    Pozdrawiam jesiennie:)

    OdpowiedzUsuń