piątek, 11 października 2013

Sos słodko kwaśny















  składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoiczek bambusa
  • 4 marchewki pokrojone w zapałkę
  • 6 ząbków czosnku
  • 0.5 łyżki chili
  • 2 łyżki musztardy sarebskiej
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka curry
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej











Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
 Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę w soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików Pasteryzować 20 min . Doskonały do ryżu lub mięska:) 












8 komentarzy:

  1. Bożenko,sos super,chyba się skuszę tylko muszę trochę dojść do siebie.Nie mogę pospieszyć w kuchni bo mój drugi kot z tęsknoty za Pusią cały czas chce na ręce jak dziecko.Nie mogę go odtrącać bo jest w stresie i jeszcze tego stracę.
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenka? Nie wiem Danusiu skąd Ci się to imię wzięło Moje imię to Lenka: ) Ale to enka i to enka! Ciesze się że sos Ci przypadł do gustu warto zrobić bo jest pyszny ja robię go co roku od lat! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście,że Lenko,pamietam.Przepraszam,ale wcześniej pisałam komentarz do Bożenki i po prostu napisałam bezwiednie.Wybacz,naprawdę się pomyliłam.Za to z imieniem Bruno napewno się nie pomylę.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lenko,dziekuję Ci bardzo za inspirację tym sosem.Śledzie z salsą robiłam,ale nie dodawałam ananasa i curry oraz musztardy,a to bardzo poprawiło smak potrawy-teraz jest doskonała.Jeszcze sosu nie robiłam,bo się nie wyrabiam,a zaraz Wszystkich Świętych i muszę sprzatać na grobach.Zapisałam bo sos ,wiem że będzie pyszny.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie - jaka będzie ilość sosu z tego przepisu? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń