składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoiczek bambusa
- 4 marchewki pokrojone w zapałkę
- 6 ząbków czosnku
- 0.5 łyżki chili
- 2 łyżki musztardy sarebskiej
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka curry
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę w soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików Pasteryzować 20 min . Doskonały do ryżu lub mięska:)
Bożenko,sos super,chyba się skuszę tylko muszę trochę dojść do siebie.Nie mogę pospieszyć w kuchni bo mój drugi kot z tęsknoty za Pusią cały czas chce na ręce jak dziecko.Nie mogę go odtrącać bo jest w stresie i jeszcze tego stracę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
Bożenka? Nie wiem Danusiu skąd Ci się to imię wzięło Moje imię to Lenka: ) Ale to enka i to enka! Ciesze się że sos Ci przypadł do gustu warto zrobić bo jest pyszny ja robię go co roku od lat! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOczywiście,że Lenko,pamietam.Przepraszam,ale wcześniej pisałam komentarz do Bożenki i po prostu napisałam bezwiednie.Wybacz,naprawdę się pomyliłam.Za to z imieniem Bruno napewno się nie pomylę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Danusiu oczywiście że wybaczam ! i pozdrawiam:)
UsuńLenko,dziekuję Ci bardzo za inspirację tym sosem.Śledzie z salsą robiłam,ale nie dodawałam ananasa i curry oraz musztardy,a to bardzo poprawiło smak potrawy-teraz jest doskonała.Jeszcze sosu nie robiłam,bo się nie wyrabiam,a zaraz Wszystkich Świętych i muszę sprzatać na grobach.Zapisałam bo sos ,wiem że będzie pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Cieszy mnie to :):):)
Usuńmam pytanie - jaka będzie ilość sosu z tego przepisu? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtak ok 4 litry:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń