Pyszne jabłuszka to kolejna jesienna słodycz:)
składniki:
80 g margaryny Kasia
200g mąki
40g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka 1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
5 sztuk całych migdałów
5 jabłek
Jak zrobić?
Z mąki,cukru pudru,kasi,żółtek i esencji waniliowej
wyrabiamy elastyczne ciasto Z ciasta formujemy kulę lekko
spłaszczamy.zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.Jabłka
myjemy i wydrążamy gniazda nasienne.Miód lekko podgrzewamy i dodajemy
mielone migdały i cynamon.Masę miodowo-migdałową nakładamy do
wydrążonych otworów w jabłkach i na wierzch masy dodajemy do każdego
jabłka jednego migdałka
Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm.Wycinamy koła i obklejamy jabłka z
reszty ciasta wycinamy gwiazdki i przykrywamy otwory. Pieczemy 40
minut w 180 stopniach ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem
Mmm, cudowny, jesienny smak :)
OdpowiedzUsuń