środa, 10 kwietnia 2013

Szarlotka Sypana

 

Pyszna szarlotka z chrupiąca  skórką na wierzchu! :) Smakuje wyśmienicie podana z lodami bakaliowymi :)

 










Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 

Nadzienie:

  • 2 kg  jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g zamrożonego  prawdziwego masła 

Wykonanie:


Jabłka  obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Dodać cukier, cynamon i wymieszać.
Wszystkie sypkie  składniki wymieszać i podzielić na 3 części.
Do tortownicy o średnicy 24  cm (wyłożonej papierem do pieczenia), wsypać 1 część sypkich składników. Wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników.Jabłka układać luźno nie ugniata.
Masło zetrzeć  na tarce z dużymi oczkami. Rozłożyć równo na górze ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 60 minut w  180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.


                                                              
SMACZNEGO!!!!!!!








4 komentarze:

  1. bardzo mnie ciekawi ta szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją na ciepło z lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To fajne ciasto jak się nie ma czasu,a ma się ochotę na coś słodkiego-bardzo ją lubię-pozdrawiam wreszcie wiosennie i życzę zdrówka Wnusiowi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i dziękuję za radę i nie tylko:) Obrazkową usunęłam:)

      Usuń