poniedziałek, 28 stycznia 2013

Żolty ser





SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 3 szklanki mleka 
  • 1jajko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • sól,pieprz i czosnek mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy typu vegeta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • Mleko wlać do garnka i podgrzać. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić, wrzucić do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Zlać na gazę rozłożoną na sicie Pozostawić do obcieknięcia na około 30 min, odcisnąć resztę wody. Masę zmielić z jajkiem, sodą i pozostałymi przyprawami. Przełożyć do mniejszego garnka, który należy wstawić do większego garnka z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Podgrzewać i mieszać masę aż będzie jednolita (około 10-15 minut). uformować wałek owinąć w folie i ścisnąć Wstawić na noc do lodówki:)Z każdym dniem coraz lepszy
    SMACZNEGO:)

2 komentarze: