SKŁADNIKI:
- 1/2 kg sera białego półtłustego
- 3 szklanki mleka
- 1jajko
- 1/4 łyżeczki sody
- sól,pieprz i czosnek mielony do smaku
- 1 płaska łyżeczka przyprawy typu vegeta
- Mleko
wlać do garnka i podgrzać. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić,
wrzucić do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować na wolnym ogniu
około 40 minut. Zlać na gazę rozłożoną na sicie Pozostawić do
obcieknięcia na około 30 min, odcisnąć resztę wody. Masę zmielić z
jajkiem, sodą i pozostałymi przyprawami. Przełożyć do mniejszego garnka,
który należy wstawić do większego garnka z gotującą się wodą (kąpiel
wodna). Podgrzewać i mieszać masę aż będzie jednolita (około 10-15
minut). uformować wałek owinąć w folie i ścisnąć Wstawić na noc do
lodówki:)Z każdym dniem coraz lepszy
SMACZNEGO:)
Cudowny , jak wiele Pani przepisów i wiem co w nim jest .
OdpowiedzUsuńKrystyna
Dziekuje!
Usuń