poniedziałek, 28 stycznia 2013

Watróbka zapiekana w białym mięsie kurczaka


  • 15 dkg wątróbki drobiowej 
  • 2 cebulki
  • 2 piersi z kury
  • 3 jajka
  • 30 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • Sól, pieprz, słodka czerwona papryka


Przygotowanie


Piersi z kury kroimy środkiem wzdłuż aby uzyskać cienki płaty mięsa. Możemy jeszcze rozbić dodatkowo tłuczkiem. Obtaczamy te płaty w słodkiej papryce i solimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Wątróbkę parzymy wrzątkiem 3 minuty, wyjmujemy, szatkujemy i mieszamy z cebulką. Jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy na spód kurczaka i polewamy warstwą jajka. Potem kolejno przekładamy wątróbkę i płaty mięsa każde "piętro" polewając jajkami. Zapiekamy w 200˚ przez 40 minut.SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz