SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
DO POSMAROWANIA:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- prażona cebulka do posypania
NADZIENIE:
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej, do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 500 g kapusty kiszonej
- kilka cieńkich parówek
- zielony ser z pesto
- cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki i zmieloną na dużych oczkach kapustę kiszoną doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.Nadzienia wychodzi dosyć dużo. Ja nadziewałam bułeczki też parówkami to część nadzienie odłożyłam do zamrażarki. Na następne pieczenie będzie jak znalazł:)
Mąkę
wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać
ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć
przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po
tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części
Każdą część lekko rozwałkować na owalny placek Kłaść nadzienie i posypać obficie serem
składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, zachowując odstępy
pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do
napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać cebulką
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
SMACZNEGO!
pyszne w sam raz na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPyszne to prawda!Polecam wypróbować!
Usuń