sobota, 31 stycznia 2015

Muffiny z masłem orzechowym i słonymi orzeszkami ziemnymi









Składniki:

z tych składników wychodzi 12 dużych muffinek
  • 20dag mąki pszennej (Typ 450)
  • 18dag cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200g masła orzechowego(bez kawałków orzechów)
  • 80g masła roztopionego
  • 180ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g solonych orzeszków ziemnych posiekać


Jak zrobić?
  W misce mieszamy suche składniki na muffiny: mąkę,cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu miksujemy  mleko,masło jajka, masło orzechowe na gładką masę. Szybko przelewamy mokre składniki do suchych  mieszamy, aby się połączyły. Dodajemy pokrojone orzeszki. I znów mieszamy.. Nagrzewamy piekarnik do 180c. Foremki na muffiny smarujemy olejem. Jeśli używamy silikonowych, pomijamy smarowanie. Wykładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Muffiny są gotowe, gdy patyczek włożony do środka wyjdzie suchy. Odstawiamy do wystygnięcia.






1 komentarz:

  1. Muffinki z taki zestawem muszę być cudowne <3 Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń