Dziś przepis na dużą Lasagne z tuńczykiem i warzywami
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów krojonych
- bazylia oregano
- sól i pieprz do smaku
- dwie łyżki oleju
- 4 marchewki starte na grubych oczkach
- 1 duży por pokrojony w piórka
- 40dag sera żółtego startego na dużych oczkach
- 18 płatów makaronu lasagne
Beszamel:
- 4 łyżki masła
- 4 kopiaste łyżki mąki
- 750ml mleka
- sól biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu, uważać żeby go nie przypalić.
Wymieszać masło ze stopniowo dosypywaną mąką (najlepiej użyć w tym celu trzepaczki) i gotować przez 3 minuty.
Powoli wlewać mleko cały czas mieszając. Doprowadź całość do wrzenia.
Dodaj sól,pieprz biały i gałkę muszkatołową.
Skręcić ogień na mniejszy i gotować dopóki sos nie będzie przypominał konsystencją gęstej śmietany. Cały czas mieszać trzepaczką.
Drobno pokrojoną cebule zrumienić na oleju dodać tuńczyka i pomidory.Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu mieszają do zgęstnienia sosu.
Rozgrzać piekarnik do 180 C.termoobieg W prostokątnym naczyniu żaroodpornym (30x240) ułożyć obok siebie 6 płatów makaronu lasagne. Przykryć je beszamelem, a następnie sosem pomidorowym z tuńczykiem. Posypać marchewką, porem i serem.Znów ułożyć warstwę makaronu i powtarzać tak 2 razy. Skończyć na warstwie z beszamelu i posypać wszystko serem Piec przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz