piątek, 9 stycznia 2015

Lasagne z tuńczykiem i warzywami pod beszamelem


Dziś przepis na dużą Lasagne z tuńczykiem i warzywami


 









Składniki
 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • bazylia oregano
  • sól i pieprz do smaku 
  • dwie łyżki oleju
  • 4 marchewki starte na grubych oczkach
  • 1 duży por pokrojony w piórka
  • 40dag sera żółtego startego na dużych oczkach
  • 18 płatów makaronu lasagne


Beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 4  kopiaste łyżki mąki
  • 750ml mleka
  • sól biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku


Roztopić masło w rondelku na średnim ogniu, uważać żeby go nie przypalić.
Wymieszać masło ze stopniowo dosypywaną mąką (najlepiej użyć w tym celu trzepaczki) i gotować przez 3 minuty.
Powoli wlewać mleko cały czas mieszając. Doprowadź całość do wrzenia.
Dodaj sól,pieprz biały i gałkę muszkatołową.
Skręcić ogień na mniejszy i gotować dopóki sos nie będzie przypominał konsystencją gęstej śmietany. Cały czas mieszać trzepaczką.

Drobno  pokrojoną cebule zrumienić na oleju dodać tuńczyka i pomidory.Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu mieszają do zgęstnienia sosu.

 
Rozgrzać piekarnik do 180 C.termoobieg W prostokątnym naczyniu żaroodpornym (30x240) ułożyć obok siebie 6 płatów makaronu lasagne. Przykryć je beszamelem, a następnie sosem pomidorowym z tuńczykiem. Posypać marchewką, porem i serem.Znów ułożyć warstwę makaronu i powtarzać tak 2 razy. Skończyć na warstwie z beszamelu i posypać wszystko serem Piec przez 1 godzinę.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz