składniki spodu:
- 100 g masła
- ok 220g kakaowych herbatników
składniki masy twarogowej:
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu Wieluń Mój Ulubiony)
- puszka masy krówkowej ( użyłam masy Gostyń Kajmak Masa krówkowa 500 g(odkładamy około 3 łyżki do dekoracji)
- 3 jajka
- 3-5 łyżek cukru (zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać ja użyłam 3 łyżki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki 30% 1 op śmietanfix i 1 łyżka cukru pudru ubić na sztywno
- płatki migdałowe i owoc granatu do dekoracji
Wykonanie
- Ciasteczka zmiksować razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem)
- Ja użyłam tortownicy silikonowej ze spodem szklanym nie smarowałam i nie wykładałam spodu papierem jeśli takiej nie posiadasz to dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
- Piecz w 120 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
- Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj ciasto ubitą śmietaną i zrób dekorację
Przepis na tortownicę 22-23 cm.
wygląda wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńApetyczny, mega!!
OdpowiedzUsuń