poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sernik z masą krówkową à la tort




















składniki spodu:
  •  100 g masła
  • ok 220g kakaowych herbatników

składniki masy twarogowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu Wieluń Mój Ulubiony)
  • puszka masy krówkowej  ( użyłam masy Gostyń Kajmak Masa krówkowa 500 g(odkładamy około 3 łyżki do dekoracji)
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek cukru (zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać ja użyłam 3 łyżki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietanki 30% 1 op śmietanfix i 1 łyżka cukru pudru ubić na sztywno
  • płatki migdałowe i owoc granatu do dekoracji
Wykonanie
  • Ciasteczka zmiksować razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem)
  • Ja użyłam tortownicy silikonowej ze spodem szklanym nie smarowałam i nie wykładałam spodu papierem jeśli takiej nie posiadasz to dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  • Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
  • Piecz w 120 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
  • Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj ciasto ubitą śmietaną i zrób dekorację



Przepis na tortownicę 22-23 cm.






2 komentarze: