Składniki:
ciasto na naleśnik
- 0,5l mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 16 kopiastych łyżek mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut
W miedzy czasie przygotować farsz
Mięsno warzywno farsz
- 0,5 kg mięsa mielonego
- ok pół kg chińskiej mieszanki warzyw
- mała puszka kukurydzy
- sol, pieprz, słodka papryka
- olej
- 150g startego sera żółtego
Mięso usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw. Do podsmażonego mięsa dodać warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec dyszenia dodać kukurydze i dokładnie wymieszać sprawdzić smak. W razie potrzeby doprawić do smaku. Upieczony naleśnik posypać serem i wyłożyć farsz na cała powierzchnię.Naleśnik zwinąć jak roladę Zwijając jednocześnie oderwać papier.
Tak przygotowany naleśnik wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 200stoni na 20 minut
Podawać polany pysznym sosem grzybowym
Sos grzybowy
suszone grzyby zalewam gorąca woda i mocze do czasu ich użycia.Cebule kroje w kosteczkę, pieczarki w talarki.Następnie
smażę na patelni drobno pokrojony czosnek i cebule na złoto. Dodaje
pokrojone drobno suszone grzyby i pieczarki smażę
razem. Kiedy pieczarki są już brązowe, robię po środku patelni miejsce,
dodaje tam masło i mąkę. Mieszam wszystko dokładnie. Zalewam bulionem. Przykrywam patelnie i dusze do zgęstnienia sosu ok 15 minut.Zabielam jogurtem
|
też oglądałam ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=9MLIdunkjP4
OdpowiedzUsuńTylko ogladałas? Zrób :):):)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie imponująco. :D
OdpowiedzUsuń