poniedziałek, 5 stycznia 2015

Wielki naleśnik z mięsem i warzywami ,polany sosem grzybowym



















Składniki:


ciasto na naleśnik

  • 0,5l mleka
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 16 kopiastych łyżek mąki 
  • 2 jajka
  • szczypta soli                         

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia wylać  ciasto i równomiernie rozprowadzić  Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika  na 20 minut
W miedzy czasie przygotować farsz



Mięsno warzywno farsz


  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • ok pół kg  chińskiej mieszanki warzyw
  • mała puszka kukurydzy
  • sol, pieprz, słodka papryka
  • olej
  • 150g startego sera żółtego 




Mięso usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw. Do podsmażonego mięsa dodać warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec dyszenia dodać kukurydze i dokładnie wymieszać sprawdzić smak. W razie potrzeby doprawić do smaku. Upieczony naleśnik posypać serem i wyłożyć farsz na cała powierzchnię.Naleśnik zwinąć jak roladę Zwijając jednocześnie oderwać papier.
Tak przygotowany naleśnik wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 200stoni  na 20 minut 




Podawać polany pysznym sosem grzybowym





Sos grzybowy



  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • kilka grzybków suszonych
  • odrobina oliwy do smażenia
  • sol, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100ml greckiego jogurtu
  • 500 ml bulionu z kurczaka


suszone grzyby zalewam gorąca woda i mocze do czasu ich użycia.Cebule kroje w kosteczkę, pieczarki w talarki.Następnie smażę na patelni drobno pokrojony czosnek i cebule na złoto. Dodaje pokrojone drobno suszone grzyby i pieczarki smażę razem. Kiedy pieczarki są już brązowe, robię po środku patelni miejsce, dodaje tam masło i mąkę. Mieszam wszystko dokładnie. Zalewam bulionem. Przykrywam patelnie i dusze do zgęstnienia sosu ok 15 minut.Zabielam jogurtem

a tu link do oryginału










3 komentarze: