poniedziałek, 25 listopada 2013

Kokardki z sosem szpinakowy na bekonie

 

Polecam to łatwe i szybkie danie. Często gości w domu mojej córki Agnieszki, od niej pochodzi też ten przepis .Przepis  w sam raz dla zabieganych







 

 

 

 Składniki:

 


  • 400g makaronu kokardek
  • oliwa i sól do gotowania makaronu
  • .450g mrożonego szpinaku ze śmietaną ( wcześniej odmrozić)
  • 150g bekonu pokrojony w kosteczkę
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 250g pieczarek
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • serek   TARTARE "ziołowy ogród"
  • sol i pieprz do smaku
  • dwie łyżki śmietany

 

 

 jak zrobić?




Bekon podsmażamy z  cebulką i czosnkiem na rumiano Do tak przygotowanego bekonu dodajemy pierś z kurczaka .Całość podsmażamy do chwili aż pierś będzie lekko przyrumieniona i dodajemy pieczarki .Dusimy aż pieczarki będą miękkie.Następnie dodajemy szpinak ,serek śmietanę i na wolnym ogniu mieszamy do połączenia składników.Solimy i pieprzymy do smaku
 Ugotowany z dodatkiem soli i oliwy makaron odcedzamy Gotowy makaron polewamy sosem lub mieszamy i gotowe!:) Możemy posypać startym serem









2 komentarze: