niedziela, 2 czerwca 2013

Tarta 4 sery ze szparagami i rzymskim pomidorem




 

 

 

Składniki:

 

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 g wody
  • odrobina soli morskiej
  •  
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól żółtko oraz wodę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem.
Piec ok. 20 min w temp. 180stopni  ( termoobieg) do złotego koloru!
 


 

Farsz:

 

  •  pęczek zielonych szparagów
  • 4 małe rzymskie pomidorki
  • 50 gr sera gorgonzola
  • 50gr sera mozzarella
  • 50gr parmezan
  • 50 gr sera mascarpone
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 30%
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz.
 
 
Sery  zmiksować blenderem z jajkami,  i śmietaną. dodać bazylię i suszone pomidory doprawić solą i pieprzem. Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki (tak dużo by nie zostało nic zdrewniałego).  Szparagi włożyć na 4 minuty do osolonego wrzątku a następnie przelać zimna wodą. Pomidorki pokroić w plasterki  Na podpieczone wcześniej ciasto wylać połowę masy serowe ułożyć szparagi i pomidory zalać pozostała masą    Piec ok. 25-30 minut do czasu, aż masa serowa stężeje. 
 
 
 

                                                       SMACZNEGO!!!!

     

3 komentarze: