Sezon truskawkowy w pełni :) Moja propozycja na dziś to pyszne drożdżówki z truskawkami i waniliową kruszonką Polecam!:)
Składniki na 9 szt
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych ( 1 torebeczka)
- 4,5 łyżeczki bułki tartej
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Jak zrobić?
Wymieszać
mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami , masło i sól. Wyrobić
gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu,
przykryte, do podwojenia objętości.
Po
tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych
części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych
odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia
objętości.
Gdy
bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki (oprószonej mąką) zrobić w każdej
wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki
(ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie
nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty na złoty kolor!
SMACZNEGO!!!!!
Witam.Naprawdę zachęcająco wygladają te drożdżówki.Mam tylko pytanie,czy truskawki mocno puszczają sok w ciasto mimo tej bułeczki.Z góry dziękuję i pozdrawiam Bruna:)
OdpowiedzUsuńNie! nie puszczają dużo soku! są pyszne polecam na 100% do wypróbowania!Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo podobny przepis znalazłam na stronie Dorotus Moje wypieki.
OdpowiedzUsuńNie bardzo podobny tylko taki sam zródło jest podane!!! wystarczy tylko przeczytać wpis do końca! Zazwyczaj nie publikuje anonimowych komentarzy! Ten jednak wyjątkowo mnie rozbawił:) Trzeba było jednak się podpisać Sherlock Holmes na tropie drożdżowych bułeczek!
OdpowiedzUsuńKorzystałam z tego przepisu od Dorotus. Najpierw upiekłam bułeczki z jagodami, potem z truskawkami, następnie z malinami. Wczoraj były mix owocowy. Wszystkie przepyszne. Moim patentem, który stosuję dodając do ciasta truskawki jest układanie truskawek czubkiem w dół, wtedy otwór po szypułce jest u góry i nie wypływa sok z owoców.
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudowne :) i bardzo podobne do moich bułeczek, gdy wyjęłam z piekarnika.
Co do bułeczek, to są mięciutkie, ciasto ugina się i wraca do poprzedniego rozmiaru. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszły złociste, wypieczone i niesamowicie smaczne.
W tym przepisie ujęło mnie to, że bułeczki nie są upaćkane klejącym się lukrem, czyli cukrem wymieszanym z wodą, jak to robią niektóre cukierniczki. Cały urok w cieście, owocach i kruszonce.
Gospocha
Patent z truskawka super! dziękuję na pewno skorzystam:)
Usuń