czwartek, 13 czerwca 2013

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i waniliową kruszonką



Sezon truskawkowy w pełni :) Moja propozycja na dziś to pyszne drożdżówki z truskawkami i waniliową kruszonką Polecam!:)






 

 

 

Składniki na 9 szt


 
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej  typ 750 ( chlebowa)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g  roztopionego masła
  •   7 g drożdży suchych ( 1 torebeczka)
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek


 Jak zrobić?




Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami , masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki (oprószonej mąką) zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.



 


 

 Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać  obficie kruszonką.










Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty na złoty kolor!





                                                                   SMACZNEGO!!!!!

6 komentarzy:

  1. Witam.Naprawdę zachęcająco wygladają te drożdżówki.Mam tylko pytanie,czy truskawki mocno puszczają sok w ciasto mimo tej bułeczki.Z góry dziękuję i pozdrawiam Bruna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie! nie puszczają dużo soku! są pyszne polecam na 100% do wypróbowania!Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobny przepis znalazłam na stronie Dorotus Moje wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie bardzo podobny tylko taki sam zródło jest podane!!! wystarczy tylko przeczytać wpis do końca! Zazwyczaj nie publikuje anonimowych komentarzy! Ten jednak wyjątkowo mnie rozbawił:) Trzeba było jednak się podpisać Sherlock Holmes na tropie drożdżowych bułeczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Korzystałam z tego przepisu od Dorotus. Najpierw upiekłam bułeczki z jagodami, potem z truskawkami, następnie z malinami. Wczoraj były mix owocowy. Wszystkie przepyszne. Moim patentem, który stosuję dodając do ciasta truskawki jest układanie truskawek czubkiem w dół, wtedy otwór po szypułce jest u góry i nie wypływa sok z owoców.
    Zdjęcia cudowne :) i bardzo podobne do moich bułeczek, gdy wyjęłam z piekarnika.
    Co do bułeczek, to są mięciutkie, ciasto ugina się i wraca do poprzedniego rozmiaru. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszły złociste, wypieczone i niesamowicie smaczne.
    W tym przepisie ujęło mnie to, że bułeczki nie są upaćkane klejącym się lukrem, czyli cukrem wymieszanym z wodą, jak to robią niektóre cukierniczki. Cały urok w cieście, owocach i kruszonce.
    Gospocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patent z truskawka super! dziękuję na pewno skorzystam:)

      Usuń