Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50-60 g wody
- odrobina soli morskiej
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól żółtko oraz wodę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć
w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o
śr. 27cm. Nakłuć widelcem.
Piec ok. 20 min w temp. 180stopni ( termoobieg) do złotego koloru!
Farsz:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 małe rzymskie pomidorki
- 50 gr sera gorgonzola
- 50gr sera mozzarella
- 50gr parmezan
- 50 gr sera mascarpone
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 30%
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka suszonych pomidorów
- sól, pieprz.
Sery zmiksować blenderem z jajkami, i
śmietaną. dodać bazylię i suszone pomidory doprawić solą i pieprzem. Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki (tak dużo by nie zostało nic zdrewniałego). Szparagi
włożyć na 4 minuty do osolonego wrzątku a następnie przelać zimna wodą. Pomidorki pokroić w plasterki Na podpieczone wcześniej ciasto wylać połowę masy serowe ułożyć szparagi i pomidory zalać pozostała masą Piec ok. 25-30 minut do czasu, aż masa serowa stężeje.
- SMACZNEGO!!!!
a ja mam też taką szparagową rozkosz!
OdpowiedzUsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda:)
OdpowiedzUsuń