"Używanie szybkowaru jest bardzo przydatne w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz dużo zdrowsze posiłki w krótkim czasie. Gotowanie w szybkowarze może zredukować czas przygotowania posiłku nawet o 70%. Ponadto dzięki tej metodzie jedzenie podczas gotowania nie traci witamin i minerałów. Dzięki gotowaniu w szybkowarze oszczędzasz czas i pieniądze, ale także zyskujesz wygodę i zdrowe posiłki."
Składniki:
- 1kg szynki wieprzowej
- sól
- pierz czarny
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- mąka do panierowania
- 3 łyżeczki oleju z pestek winogron
- 300 ml zimnej wody
- 10 suszonych śliwek
- ugotowany na sypko biały ryż
Jak zrobić?
Mięso umyć, osuszyć, i pokroić w niezbyt duże plastry, najlepiej w poprzek włókien. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem.
Każdy kawałek mięsa z obu stron natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 3 godziny lub na noc
Cebulę pokroić w grubą kostkę.
Tak przygotowane mięso panierować w mące i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Kiedy wszystkie kotlety są już usmażone, wkładać je do szybkowara Układać je warstwami ,każdą warstwę przesypać posiekaną cebulą.
Podlać zimną wodą i posypać suszonymi śliwkami ( śliwki pokroić na mniejsze kawałeczki). Zamknąć garnek i dusić mięsko przez 30 minut na małym ogniu.
Ugotować ryż na sypko wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć mięsko ze śliwkami i wszystko zalać sosem ,który wytworzył się podczas duszenia mięska.Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut (termoobieg) Mięso jest aromatyczne i kruchutkie a ryż wchłonie sosik i będzie pyszny !:)
SMACZNEGO!!!!!
Wypróbowałam Twój przepis i już wylądował w pliku z moimi przepisami ;) Może nie wygląda zbyt pięknie, ale jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis:)