niedziela, 9 czerwca 2013

Szynka z suszonymi sliwkami z szybkowara

 

 

"Używanie szybkowaru jest bardzo przydatne w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz dużo zdrowsze posiłki w krótkim czasie. Gotowanie w szybkowarze może zredukować czas przygotowania posiłku nawet o 70%. Ponadto dzięki tej metodzie jedzenie podczas gotowania nie traci witamin i minerałów. Dzięki gotowaniu w szybkowarze oszczędzasz czas i pieniądze, ale także zyskujesz wygodę i zdrowe posiłki."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

  • 1kg szynki wieprzowej
  • sól
  • pierz czarny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mąka do panierowania
  • 3 łyżeczki oleju z pestek winogron
  • 300 ml zimnej wody
  • 10 suszonych śliwek
  • ugotowany na sypko biały ryż


 

 Jak zrobić?

 

Mięso umyć, osuszyć,  i  pokroić  w niezbyt duże plastry, najlepiej w poprzek włókien. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem.
Każdy kawałek mięsa z obu stron natrzeć dokładnie solą, pieprzem  oraz czosnkiem  przeciśniętym przez praskę. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 3 godziny lub na noc
Cebulę pokroić w grubą kostkę.
Tak przygotowane mięso panierować w mące i obsmażyć na oleju  z obu stron na rumiano.
Kiedy wszystkie kotlety są już usmażone, wkładać je do szybkowara  Układać je warstwami ,każdą warstwę przesypać posiekaną cebulą.
Podlać zimną wodą  i posypać suszonymi śliwkami ( śliwki pokroić na mniejsze kawałeczki). Zamknąć garnek i dusić mięsko przez 30 minut na małym ogniu.
Ugotować ryż na sypko wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć mięsko ze śliwkami i wszystko zalać sosem ,który wytworzył się podczas duszenia mięska.Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut (termoobieg) Mięso jest aromatyczne i kruchutkie a ryż wchłonie sosik i będzie pyszny !:)










                                                        SMACZNEGO!!!!!


1 komentarz:

  1. Wypróbowałam Twój przepis i już wylądował w pliku z moimi przepisami ;) Może nie wygląda zbyt pięknie, ale jest przepyszne!

    dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń