składniki:
- 150 g margaryny Kasia
- 3/4 kg truskawek
- ½ kg cukru
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- Ciasto kruche:
- 300 g mąk
- 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- Krem:
- 1 serek mascarpone
- 50 g cukru pudru (lub wg własnego uznania)
- 1 cytryna
- kieliszek likieru (opcjonalnie)
Jak zrobić?
Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich,
wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji.
Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części.
Na patelnię wlewamy wodę (tak by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy
woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i resztę cukru. Smażymy
na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Dodajemy sok z cytryny wg uznania.
Przygotowujemy ciasto:
Na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzoną Kasia.
Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki Kasia rozcieramy między
omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy
ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy Kasia.
Wylepiamy ciastem (krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej).
Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym
piekarniku około 20 minut, ale generalnie do momentu kiedy stanie się
ładnie złote na całej powierzchni.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z
formy.(ja zostawiłam)
Nasza szybka konfitura z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z
ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia.
Przygotowujemy krem:
Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie.
Dodajemy sok z cytryny ( ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę
cytrynową. Wkładamy do lodówki.
Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy
nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie
miała temp.pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę
przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki,
pokrojone na plasterki.Można je osypać cukrem pudrem i udekorować
dodatkowo ja posypałam migdałowymi słupkami co dało dodatkowy chrupiący
smak Polecam tarta przepyszna!:)
mmmmniam! fajnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńwygląda tak lekko i wakacyjnie!
OdpowiedzUsuńTak! właśnie! super określenie dla tej słodyczy!
UsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJest takie jak wygląda:)
Usuń