środa, 12 czerwca 2013

Truskawkowa rozkosz
















 

 składniki:

 

  • 150 g margaryny Kasia
  • 3/4 kg truskawek
  • ½ kg cukru
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąk
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 serek mascarpone
  • 50 g cukru pudru (lub wg własnego uznania)
  • 1 cytryna
  • kieliszek likieru (opcjonalnie)

 

 

Jak zrobić?

 

Przebieramy truskawki. Kilkanaście z nich, wyjątkowej urody i w miarę równej wielkości odkładamy do dekoracji. Pozostałe po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 2, 3 części. Na patelnię wlewamy wodę (tak by przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda z cukrem zagotuje się, wrzucamy truskawki i resztę cukru. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy sok z cytryny wg uznania. Przygotowujemy ciasto: Na przesianą mąkę z cukrem pudrem i solą strugamy schłodzoną Kasia. Siekamy nożem, a pozostające grubsze kawałki Kasia rozcieramy między omączonymi palcami. Dodajemy jajko wymieszane z wodą i zagniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najkrócej. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty (może to być zwykła tortownica) smarujemy Kasia. Wylepiamy ciastem (krojonym w plasterki – bo tak jest najłatwiej). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku około 20 minut, ale generalnie do momentu kiedy stanie się ładnie złote na całej powierzchni. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu, ciasto wyjmujemy z formy.(ja zostawiłam) Nasza szybka konfitura z truskawek powinna być już gotowa do zdjęcia z ognia. Odstawiamy ją do ostudzenia. Przygotowujemy krem: Do serka mascarpone wrzucamy cukier puder i mieszamy całość dokładnie. Dodajemy sok z cytryny ( ilość wg własnego smaku) i otartą skórkę cytrynową. Wkładamy do lodówki. Gdy usmażone truskawki nie są już gorące, a zaledwie ciepłe, smarujemy nimi upieczony placek dość cienką warstwą. Czekamy, aż całość będzie miała temp.pokojową. Na warstwę konfitury kładziemy warstwę przygotowanego kremu, a na nim układamy wybrane wcześniej truskawki, pokrojone na plasterki.Można je osypać cukrem pudrem i udekorować dodatkowo ja posypałam migdałowymi słupkami co dało dodatkowy chrupiący smak Polecam tarta przepyszna!:)





5 komentarzy: