niedziela, 18 maja 2014

Sernik kokosowy


Sernik kokosowy piekłam  na święta z przepisu, który znalazłam na blogu Kolorowo - torcikowo
Wyszedł smaczny bardzo puszysty ale spód z ciastek i kokosa bardzo sie kruszył i tym razem upiekłam na kruchym spodzie i wyszedł idealny POLECAM!








Spód:
  • 300g  mąki
  • 150 g  masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Spód tortownicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki posmarowałam masłem i wyłożyłam paskami folii aluminiowej. Tak żeby wystawały ze dwa cm nad rant blaszki.
  Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz masło siekam drobno. Potem dodaję jajko i zagniatam. Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę 15–20 minut i dopiero na podpieczony spód nakładam masę serową


Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego w wiadereczku
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 5 jaj
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i mlekiem kokosowym. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć ziarenka i dodać do masy serowej.Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek.Do masy serowej dodać pianę z białek - delikatnie połączyć.
Masę serowa wylać na podpieczony spód.
Sernik wstawić do piekarnika,  nagrzanego do 150 stopni. Na sam dół piekarnika wstawić szerokie naczynie wypełnione wodą.
Sernik piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić jego drzwiczki i pozostawić sernik  w piekarniku, do ostygnięcia






 

Wierzch:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g masła 

  Wiórki kokosowe podpiec na suchej patelni. Dodać masło, cukier oraz miód - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła.
Ciepłą masę kokosową wyłożyć na ostygnięty sernik i ponownie odstawić do ostygnięcia kokosowego wierzchu.  
 
Sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Przy sernikach pocieszające jest to, że sernik to nie ciasto. Nie ma tu możliwości zakalca!
           

2 komentarze: