Składniki:
ciasto
- 0,5 kg maki
- 100 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyzka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego czosnku
Dodatki
- 0,5 kg pieczarek drobno pokrojonych i podduszonych na 1 łyżce oliwy( dodajemy do ciasta zimne)
- 1 cebulę pokrojoną w kostkę i 1 czerwoną paprykę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę poddusić na 1 łyżce oliwy ( dodajemy do ciasta zimne)
- czarne oliwki (mały słoiczek) pokroić w plasterki
- kilka suszonych pomidorów drobno pokroić
- 200g sera żółtego pokroić w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- starty ser do posypania ok 150g
- opcjonalnie salami pokrojone w kostkę
Jak zrobić?
Ciepłe, ale nie gorące mleko (ja podgrzałem je chwilę w mikrofali) mieszamy w kubku z drożdżami cukrem aż do rozpuszczenia Do miski wsypać mąkę zrobić dołek wlać drożdże przysypać delikatnie maka i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ruszą. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia mikserem z łopatkami do drożdżowego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.Po tym czasie dodajemy wszystkie dodatki i dokładnie mieszamy Przekładamy do muffinkowych foremek i posypujemy serem. Pieczemy 25 minut 180 stopniach
Z tych składników wychodzi 24 szt pysznych aromatycznych muffinek
,
Rewelacyjny pomysł. Smacznie tu u ciebie, zapraszamy równiez do Nas!! Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na danie :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/